keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Hame

Ensimmäinen vaate, joka koulussa tehtiin mittojen mukaan oli hame. Olen tehnyt aiemmin muutaman hameen, mutta ne ovat olleet paljon yksinkertaisempia eivätkä ole sisältäneet vuoria.

Olen aina tehnyt vaatteet valmis kaavoista ja oli ihanaa päästä harjoittelemaan, miten vaate tehdään omille mitoille. Mittojen oton ja peruskaavan piirtämisen jälkeen valmistettiin peruskaavasta protokappale. Protoon tehtiin tarvittavat muutokset ja sen jälkeen päästiin aloittamaan hameen kuosittelu. Valmistin myös kuositellun hameen proton  paksummasta materiaalista, jotta näin miten valitsemani jäykempi materiaali käyttäytyisi. Oli mielenkiintoista nähdä millaisilla muutoksilla peruskaavasta saatiin suunniteltu hame.  
       


         Protohame
 
Inspiraatiokuvia hameeseen


 
Mielikuva siitä, millaisen hameen haluan muotoutui melko pian, samoin materiaali.
 Materiaaliksi valitsin keinomokan. Valitsin keinomokan, koska halusin hameen, joka on paksusta materiaalista ja mokka materiaalina miellytti myös silmääni. Materiaali oli melko paksua, mutta kankaan työstäminen oli kuitenkin helppoa. Mielestäni valitsemaani malliin sopi hyvin juuri hieman paksumpi materiaali.
 Etsin lehdistä ja internetistä inspiraatiota ja lopulta päädyin valitsemaani malliin. Halusin hameeseen jotain erikoista ja mielestäni sivukappaleet tuovat hameeseen kivaa lisää.

Juuri noiden sivukappaleiden asettuminen ja kuosittelu vei paljon aikaa, mutta lopputulos onnistui hyvin.


Hameessa on paljon koristetikkauksia.




Hameessani ei ole sivusaumaa juuri sivukappaleiden takia, joten vetoketju piti asettaa taakse keskelle saumaa. Vetoketjut ovat olleet "heikkokohtani", mutta onneksi sain vetoketjun nätisti asettumaan.
Hameessa ei ole vyötärökaitaletta lainkaan (materiaalin paksuuden takia) vaan vyötärö on tuettu ripsinauhan avulla.


 

 



 Hameen tekeminen oli ihanaa. Parasta siinä oli juuri itse ompeleminen, mutta myös kuosittelu oli uutta ja mielenkiintoista. Itseäni kiinnostaa kovasti se, miten vaatteeseen saa erilaisia muotoja sekä erikoisempia leikkauksia. Seuraavilta töiltä odotan eniten juuri kuosittelun harjoittelua. Hameen kuosittelussa opin, miten muotolaskoksia voidaan siirtää. Itse häivytin muotolaskokset sivu- ja keskikappaleen saumaan.




Tekeminen sisälsi paaaljon purkamista ja korjailua, mutta korjasin hametta niin kauan, että nyt olen siihen tyytyväinen. Hame onkin ollut jo useasti käytössä eikä siinä ole ilmennyt mitään mitä tarvitsisi korjailla. Hametta tehdessäni pyrin parhaimpaani ja olenkin tyytyväinen lopputulokseen.
Mitä enemmän teen itse vaatteita, sitä enemmän osaan arvostaa vaatteiden kotimaisuutta ja eettisyyttä ja aion jatkossakin suosia kotimaista.





 
 
Valmistusjärjestys

1. Valmista sivupalat. Huolittele sivukappaleiden ala- ja yläreunat. Tikkaa alareuna 1 cm saumanvaroilla. Huom! ei alinta palaa.
2. Ompele palat sivukappaleeseen palan yläosasta ja sivuilta. Etene alhaalta ylöspäin palojen kiinnittämisessä.
3. Ompele keskitakasauma 2,5, cm saumanvaralla. Huom! jätä 19 cm ylhäältä ompelematta vetoketjua varten.
4. Sivusaumojen ompelu 1 cm saumanvaroilla
5. Sovittaminen
6. Leikkaussaumojen huolittelu
7. Vetoketjun kiinnittäminen
8. Vuorin leikkaaminen
9. Vuorin kokoaminen
10. Vyötärön valmistus
11. Sovittaminen ja helman tasaus
12.Helman valmistus (myös vuori)
13. Viimeistely ja silitys                                                       




                                                                 Hoito-ohjeet:




Hameen mittataulukko:
 
 

Hameen kustannusarvio:
 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti